// IDŐPONT

2021.11.30.

// HELYSZÍN

Clementine, Budapest, Bartók Béla út 105-113 I/B., 1115

// DÍJ

Early Birds (2021.10.31-ig): 119.000 Ft 

Standard: 149.000 Ft 

// WORKSHOP CÉLJA

Sherlock – avagy hogyan lehet hazudni az adatelemzéssel!

Data Literacy, azaz adatolvasási készség egy olyan képesség, amikor képes vagy az adatokban lévő információkat megtalálni, majd ezek közt képes vagy priorizálni. 

És itt a hangsúly a priorizálás. Napjainkban nagyon sok elemző eszköz és programozási nyelv áll rendelkezésre, melyek segítségével sok összefüggés viszonylag gyorsan kinyerhető az adatokból. 

Azonban a gyorsaságnak sokszor ára van: nem vesszük észre a rejtett összefüggéseket, téves következtetéseket vonunk le, nem a megfelelő adatelemzési technikákat alkalmazzuk.  

A workshop célja annak a képességnek elsajátítása, hogy a meglévő adatok alapján a valódi összefüggéseket tárjuk fel. A workshop megtanít arra, hogyan ne hazudj önmagadnak és a döntéshozóknak az adatok segítségével.

Sherlock Holmes: Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. Mint briliáns londoni detektív, Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál.

// WORKSHOP TEMATIKÁJA

A következő témákat járjuk körbe:

  • Adatvagyon. Mi az adat és az adatvagyon közti különbség? Hogyan lesz az adatból profit? Miért nem sikeres az adatelemzési projektek többsége? 
  • Adatelemzés. Mi az “elemző” és a “kreatív” gondolkodás? Hogyan ötvözzük a két gondolkodást az adatelemzéseknél? Bárki lehet kreatív?  Adatvizualizáció hogyan segíti az adatelemzést? 
  • Adat és valóság kapcsolata. Mi a kapcsolat a valóság és az adatbázisok között? Hogyan torzul az információ az adatelemzés közben? 
  • Emberi gondolkodás korlátai.  Emberek kényszeres mintakeresési hajlama mennyire hasznos és káros az adatelemzéseknél. Hogyan lehetünk kritikusok saját elemzéseinkkel szemben?
  • 2D gondolkodásunk korlátai. Mesterséges intelligencia hogyan tudja kitágítani 2D-s elemzéseinekt?  
  • Kommunikáció. Hogyan prezentáljuk az eredményeket a döntéshozók számára? Hogyan tudunk lezárni egy adatelemzési projektet?
// KIKNEK AJÁNLOM?

Mindenkinek, akit érdekel az elemzés folyamata! Adatelemzőknek, adatmérnököknek, BI szakértőknek. Ugyancsak hasznos lehet azoknak is, akik a „fogyasztói” az elemzéseknek (menedzserek, üzleti döntéshozók, közép és felső vezetők). A workshop segítségével talán le tudják cserélni „a válogasd le ezt és ezt a számot” szemléletet egy igényesebb adatfogyasztói szemléletre, és ezáltal mélyebb és pontosabb döntéseket képesek hozni.

// MIKOR ÉS HOL?

Napjainkban nagyon népszerűek az online workshopok. Azonban jelenleg kis csoportos foglalkozások keretében tartom a workshopokat (maximálisan 6 fő). A személyes oktatás számomra egy küldetés – hiszek abban, hogy valódi tudásátadás csak személyes keretek közt történhet. A workshop során számos gyakorlati példát oldunk meg. A tapasztalatom az, hogy a közös feladat megoldások inspirálják a hallgatóságot.

Következő workshop dátuma: 2021.09.28. 

Cégek kérhetnek kihelyezett tréninget minimum 3 fős létszámtól. Ebben az esetben az időpont és helyszín közös egyeztetése alapján kerül véglegesítésre.  

Regisztráció